Sivá predsieň – zariaďte ju vyvážene a elegantne vďaka krásnej dlažbe

Špinavé topánky, mokré dáždniky, bicykle, množstvo tašiek a kartónov, každodenný kontakt s rôznou obuvou – tak steny, ako aj podlaha v chodbe či predsieni majú veľmi ťažkú úlohu. Dodatočne je to prvé miesto, ktoré vidíte, keď sa vraciate domov, a tiež prvé miesto, ktoré vidia vaši hostia. Zohľadňujúc podmienky a potreby kladené na tento priestor, sivá predsieň môže byť tým najpraktickejším a najuniverzálnejším riešením. Pozrite si, prečo!

V texte sa dozviete:

  • prečo je sivá predsieň dobrý nápad,
  • k akému zariadeniu iných interiérov domu pasuje sivá predsieň,
  • čím sa môžete inšpirovať pri zariaďovaní predsiene,
  • aké farby pasujú do sivej predsiene či chodby.

Na začiatku musíme vysvetliť jednu vec: neanalyzujeme iné materiály než gresové dlaždice. Sme úplne presvedčení, žegresová dlažba v predsieni je absolútne najlepším riešením, ktoré zaručuje nielen estetický vzhľad na mnohé roky, ale je aj praktické.

K akému zariadeniu domu pasuje sivá predsieň či chodba?

Dobrá správa je: prakticky ku každému dizajnu. Sivé odtiene patria medzi najuniverzálnejšie, preto sa dajú nevýstredným spôsobom prispôsobiť k ostatným interiérom. Bez ohľadu na to, či stavíte na tradičné drevo, štýl glamour, boho či námornícky. Sivá predsieň v paneláku či v dome, vždy bude ladiť. Predsa čo sa dá očakávať od farby, ktorá symbolizuje rovnováhu a pokoj?

Dodatočne, sivá je najneutrálnejšou farbou, vďaka tomu vytvára najlepšie pozadie pre iné farby.

Sivá predsieň. Inšpirácie

Charakter sivej závisí od toho, čím je inšpirovaná (ovplyvňuje to napríklad farbu či textúru). Veľký význam má tiež odtieň: či chceme skôr jasné interiér, či skôr tmavší, s grafitovou farbou. Dôležité je tiež rozhodnutie, či má sivá prevládať, či má skôr dopĺňať inú farbu, napr. bielu.

Predstavujeme niekoľko nápadov priamo z nášho portfólia.

  • Mestský betón

Ak máte radi mesto a postindustriálnu atmosféru, v takom prípade keramické dlaždice inšpirované betónom sú presne pre vás! Nemajú jednoliatu textúru, vďaka tomu interiér získava zaujímavý vzhľad. Také dlaždice v predsieni na stenách a podlahe sú dekoráciou samé v sebe. A ako vieme – predsieň, predovšetkým úzka chodba, musí byť zariadená nakoľko je to možné čo najviac minimalisticky. Príkladom dlaždíc, ktoré sú vhodné s týmto dizajnom, je kolekcia Epoxy značky MONOLITH. Ich povrch nie je úplne jednoliaty, a vďaka veľkému formátu sa vyhnete veľkému počtu škár, ktoré sa ťažko udržiavajú v čistote, predovšetkým na takom mieste akým je predsieň.

  • Trvácny kameň

Kameň evokuje prírodu, avšak jej chladnejšiu surovú tvár (na rozdiel od dreva). Na druhej strane je silno spätý s trvácnosťou, dlhovekosťou a silou. Odolnosť je vlastnosť, ktorá sa vynikajúco hodí do predsiene, a vďaka výnimočnému dizajnu dlaždíc inšpirovaných kameňom vaši hostia už od dverí budú uchvátení dizajnom vášho interiéru.

  • Bielo-sivá predsieň

Sivá nemusí byť opustená – môže byť iba drobným prvkom. Jednoduchým elegantným a nadčasovým nápadom na kombináciu sivej a bielej sú keramické dlaždice inšpirované mramorom, napr. z kolekcie Pietrasanta alebo Speccio Carrara. Obe kolekcie sa odlišujú vzorom sivých žiliek na ich povrchu. Ak vám záleží na väčšom množstve sivej, vyberte si kolekciu Speccio Carrara vytvorenú v spoluprácu s Maciejom Zieńom. V prípade, ak máte veľkú predsieň, neváhajte tieto dlaždice skombinovať s tmavými farbami! Interiéru pridáte hĺbku a neopakovateľnosť.

Ktoré farby pasujú do sivej predsiene či chodby?

Sivé dlaždice v predsieni sa iba málokedy používajú samostatne. Oplatí sa tam pridať nejaký farebný akcent na oživenie interiéru. Ale ktorý…?

Našťastie sivá ladí prakticky s väčšinou iných farieb a odtieňov, preto máte množstvo možností. Ak chcete farebne obohatiť sivé dlaždice v predsieni môžete sa rozhodnúť napríklad pre:

  • tmavú fľaškovú zelenú – krásny kontrast mesta a prírody,
  • neónové doplnky– nič neoživujú tak, ako intenzívne farby,
  • pastely – zjemňujú surovú atmosféru a interiér sa vďaka tomu stáva útulnejší,
  • dlaždice imitujúce vzhľad dreva – pretože svet je založený na kontrastoch!