Macchia – inšpirácia chuťou a textúrou Talianska

Luxusné terrazzo podlahy, ktoré zdobia talianske vily od staroveku, sa natrvalo stali súčasťou klasiky interiérového dizajnu. Úlomky mramoru utopené v cemente tvoria hladký povrch s dynamickým, nepravidelným vzorom. Súčasný pohľad na tento klasický materiál predstavila dizajnérka TU_collective Anna Janik-Cieśla v kolekcii Macchia.

Macchia – inšpirácia chuťou a textúrou Talianska

Jedinečné kúzlo dynamických vzorov tvorených kúskami prírodného mramoru… Výber terrazza namiesto tabule z hladkého kameňa obyvateľmi Ríma alebo Benátok nie je bežný. Fascinácia rôznymi homogénnymi celkami s obsahom malých kúskov je však blízka južanskej kultúre, rovnako ako… kuchyni. Príkladom je aj slávna stracciatella zmrzlina. Tvrdé kúsky čokolády ukryté v zamatovej, vanilkovej hmote dokonale vyjadrujú taliansky temperament: výbušný, nepredvídateľný, plný radosti zo sveta.

Tento estetický rozpor štýlu stracciare, spoločný pre taliansku zmrzlinu i podlahy benátskych palácov, aj keď klasických, zanecháva hlboký dojem. S terrazzom vám umožní dosiahnuť efekt elegantného, mimoriadne očarujúceho, ale elegantného interiéru. Zaujímalo ma, ako prerobiť tento klasický materiál do modernej formy. Preto som si vzala terrazzo pod lupu – prezrádza dizajnérka Anna Janik-Cieśla, autorka kolekcie Macchia.

Pôvodné talianske terrazzo tvorí veľmi jemné kúsky mramoru. Práve ony vytvárajú viacfarebný, dynamický vzor husto usporiadaných úlomkov.

Aby som osviežila klasickú verziu podlahy, rozhodla som sa zmeniť proporcie niektorých prvkov. Vybrala som si o niečo väčšie kúsky ušľachtilého mramoru, aby bol povrch ešte dynamickejší a výraznejší – hovorí Anna Janik-Cieśla.

Takmer šperkárska práca na mramore umožnila objaviť jeho jemné, pestré odtiene – svetlo a tmavo šedé, krémové či belasé. Tieto stredomorské farby prenesené do kúpeľne budú skutočnými milovníkmi talianskej architektúry jasne rozpoznateľné.

Kolekcia Macchia nie je revolúciou vykonávanou na terrazze – skôr úctivou adaptáciou klasickej formy požiadavkám moderných interiérov. Základom kolekcie je matná dlažba pokrytá rámom leštených oceľových líšt v medenom alebo striebornom odtieni – vysvetľuje návrhárka.

Nepravidelnosť s jasne vymedzenými hranicami

Zaujímavý vzor dlaždíc bol dosiahnutý premyslenou kombináciou matného základu a výrazných kamienkov. Hladko leštený povrch glazúry zdôrazňuje hru svetiel medzi tmavším pozadím a žiariacimi kúskami mramoru.

V kolekcii Macchia som stavila na realizáciu rôznych aranžérskych potrieb. Milovníci silných kontrastov i zástancovia jemnej výzdoby v nej nájdu riešenie presne podľa ich predstáv. Varianty dlaždíc dostupné v kolekcii umožňujú silnejšie alebo jemnejšie vyjadrenie rozdielov medzi mramorovými kúskami a pozadím. Dlaždice Blue i Graphite predstavujú silnejšiu stranu terrazza. Beige a Grey sú naopak tlmenejšou verziou, v ktorej sú kamienkové vzory veľmi jemne rozlíšené na pozadí jasnej dlaždice – hovorí Anna Anna Janik-Cieśla.

Táto veľmi prirodzená farebná schéma charakteristická pre celú kolekciu Macchia umožňuje použitie dynamického terrazzového vzoru bez dojmu preháňania alebo chaosu – práve naopak. Farebné tónovanie je jednou z metód premostenia kamennej spontánnosti a poskytovania uspokojivého konečného výsledku – jedinečnej elegancie interiéru.

Kolekcia je doplnená základnou svetlo-šedou dlažbou a dvoma typmi kovových dekoratívnych líšt – v studených (oceľových) a teplých (medených) odtieňoch, ktoré umožňujú ich dokonalé zladenie s dlaždicami, bez ohľadu na to, aký variant si vyberiete. Nástenné dlaždice sú k dispozícii v rozmeroch 33 × 90 cm a podlahové vo forme štvorcov 60 × 60 cm.

Sloboda kombinovania vzorov a štruktúr

Kolekcia Macchia umožňuje s ľahkou stredomorskou voľnosťou aj tie najnezvyčajnejšie kombinácie materiálov. Klasický terrazzo motív si nájde jednoducho svoje miesto v tradičnom interiéri sprevádzanom hladkými, tónovanými dlaždicami, s dôrazom na vkusnú eleganciu takéhoto priestoru. Na druhej strane, vďaka modernému uchopeniu tohto motívu dlaždice dokonale zapadajú do veľmi priemyselných foriem, ako je leštený betón (varianty Grey a Beige).

Bohatosť vzorov a odtieňov kolekcie Macchia bude pre interiérového architekta vynikajúcim nástrojom. Poskytne mu maximálnu slobodu a silu prejavu – a to všetko v súlade so súčasnými trendmi. Stavte na túto modernú klasiku, ak hľadáte výnimočnú, neštandardnú kolekciu inšpirovanú tradíciou talianskeho dizajnu.